Louise vander planter i stedet for at meditere
Udbrændthed er en epidemi, stress en folkesygdom. Hvordan finder vi roen i en hverdag, der for mange er alt andet end rolig? For Louise Olofsson er svaret: stueplanter.
Tekst Camilla Kikkenberg
Foto Louise Olofsson
Hvornår har du sidst slappet rigtig godt og grundigt af? Bare sådan helt gammeldags drevet den af eller lavet noget alene for fornøjelsens skyld? Alt for mange af os må lede længe inden vi finder svaret på det spørgsmål.
Undersøgelsesresultater viser da også, at flere og flere af os arbejder så meget og i det hele taget lever så hektiske liv, at vores mentale helbred er udfordret. Det ser ud til, at vi simpelthen ikke længere kan finde ud af at slappe af!
Derfor søger en hel del af os mod aktiviteter, der kan hjælpe os med at genfinde roen efter en travl arbejdsdag eller en weekend med tusinde aftaler i kalenderen. For nogle går vejen gennem meditation og mindfulness, men for Louise Olofsson er det, når hun nusser om sine mere end 100 stueplanter, at hun slapper af og finder glæde.
LOUISE NUSSER OM SIN PLANTER ISTEDET FOR AT MEDITERE
’Indbegrebet af en afslappende weekend for mig er, når jeg har en hel dag til bare at nusse om mine planter’, siger Louise Olofsson, kvinden bag den populære Instagram-konto @thelittlebotanist, der giver tips til pleje af planter og indretning med masser af grønt – og samtidig viser vejen til et lille stykke livsglæde.
Og der er sund fornuft i at prioritere både glæde og ro som modsætninger til udbrændthed og stress, for det er ikke kun ubehageligt og usundt, det med stress. Det er også dyrt. Globalt koster manglende arbejde og sundhedsproblemer relateret til stress og udbrændthed os hele 1.000 milliarder dollars om året!! Ja, du læste rigtigt: ét tusinde milliarder dollars. Det skriver Jennifer Moss i sin bog ’The Burnout Epidemic’.
Stueplanter er naturligvis ikke løsningen på hele det omfattende problem, som stress og udbrændthed udgør i vores samfund i dag, men mange af os har svært ved at finde ro og komme ned i gear, når vi kommer hjem fra arbejde. Sommetider kan det ligefrem være lettere at fortsætte i samme høje gear og vende tilbage til arbejdet, så snart vi har slugt vores aftensmad – men her kan det at prioritere tid med stueplanterne derhjemme være en vej til mere glæde og mindre stress. Det er i al fald blandt planterne, at Louise Olofsson finder ro.
Hun elsker nemlig at pusle om planterne og det minder hende om at lege, når hun nørder igennem med at formere nye stiklinger og afprøve forskellige jordblandinger, men den største glæde er nu engang at få noget levende til at trives og gro.
“At få noget levende til at trives og gro er den ultimative succesoplevelse.”
APPELSINTRÆET DER STARTEDE DET HELE
’Min interesse for planter startede for alvor, da jeg fik et appelsintræ af min far, som var mere dødt end levende, men som jeg på magisk vis fik til at blomstre og skyde. Den oplevelse blev et vendepunkt for mig i forhold til planter, for det var en følelse af ren magi, der omgav det, at jeg havde bragt træet tilbage i trivsel. Tænk, at jeg kan få det her til at ske og rede noget levende! Og så greb det om sig, så jeg bare skulle have flere og flere planter og alle mulige forskellige slags,’ fortæller Louise
Det at have planter i hjemmet er blevet så stor en del af, hvad Louise forbinder med ’hjem’, og noget der øjeblikkeligt får hende til at slappe af, når hun kommer hjem til sig selv, at hun bliver helt overrasket, når hun kommer på besøg hos mennesker, der bor helt uden planter.
DET VIGTIGSTE ER GLÆDEN VED AT SE NOGET GRO
Der er gået prestige i planter fortæller Louise, der oplever en stigende interesse for planter gennem hendes konto på Instagram. Men hun har også erfaret, at der er gået status i sjældne planter, der godt kan komme op på mange tusinde kroner for en stikling på private Facebookgrupper for plantesamlere, hvis det er en plante, som kun få i Europa har. Noget af den status mener Louise godt kan have at gøre med, at det signalerer tid og overskud, når man har hjemmet fuld af sunde planter, men det vigtigste for hende er dog at bevare glæden ved at se noget gro og passe planterne – og at dele den glæde med andre.
“Mine planter har fået kæledyrsstatus. Man opbygger jo en eller anden relation til dem, når man går og passer og plejer dem og investerer så meget af sin tid i dem, og så bliver det jo lidt ens små babyer. Man bliver glad når de trives og har det godt.”
DET FØLELS SOM AT LEGE, NÅR JEG PASSER MINE PLANTER
’Jeg har altid interesseret mig meget for boligindretning – og til at starte med var det med planter primært noget æstetisk. Jeg anskaffede mig en masse planter og så gik det op for mig, at det jo også kræver, at man sætter sig ind i at passe og pleje dem, hvis de skal blive ved at se flotte ud. Det kom nu ret hurtigt til mig, for det udløste en nysgerrighed og lyst til at eksperimentere med, hvad der virkede godt for de enkelte planter i forhold til lys og vand og jord – det føles lidt som at lege for mig,’ fortæller Louise.
HAR DU FÅET BLAD PÅ TANDEN?
Her kommer Louises råd til at komme i gang, hvis dine fingre er alt andet end grønne, men du gerne vil i gang med planter.
Få dig en succesoplevelse: Start med en plante, der ikke er så krævende. Nogle planter er nemlig mere følsomme overfor udtørring og manglende sollys end andre, og det gælder om at opleve glæden ved at noget gror og trives, så lad være med at starte med den mest humørsyge vækst.
Vælg en lækker sag: Én du virkelig har lyst til at have stående i dit hjem, og som du derfor gerne vil bruge tid på at holde pæn og lære at kende. Du skal blive glad, når du kigger på din plante.
Lær den at kende: Brug tid på at lære din nye plante at kende og læs op på, hvor den naturligt vokser og hvilken pleje, den kræver. Begynder den at hænge med bladene, når den mangler vand eller skifter den farve? Lad være med bare at vande den en bestemt mængde hver søndag, men stik bogstaveligt talt fingeren i jorden.
Prøv dig frem: Don’t be scared, det er bare en plante. Prøv dig frem. Giv den lidt mere vand, sæt den et lysere sted, plant den om i en større potte. En del af legen er at have det sjovt og prøve sig frem. Og går det helt galt, så starter du forfra med en ny – det er jo heldigvis hverken en hundehvalp eller et barn.
Produkter du måske kan lide…
PLANTER SKABER FÆLLESSKAB
For Louise følger der desuden et stort og varmt fællesskab med det at være planteentuisiast. På Instagram sker det ofte, at følgere sender Louise billeder af en plante, de er særligt stolte over at have fået til at trives eller spørger efter gode råd, hvis det modsatte er tilfældet. Særligt de planter, folk har fået fra andre, oplever Louise, betyder meget for folk. ’Det sker jævnligt, at følgere skriver til mig og sender billeder af en plante, de lige vil vise mig, som de har fået som stikling fra deres bedstemors plante eller lignende, og det er tydeligt at mærke, at det er noget, der betyder særligt meget for dem.’
BYTTER PLANTER MED VENNER OG FAMILIE
Louise mødes også jævnligt med venner eller planteentusiaster hun har mødt på nettet for at bytte stiklinger fra deres forskellige planter. ’Planter er klart et samtaleemne mellem mig og mine venner og familie, måske lidt på samme måde som hundeejere taler om hunde, når de mødes. Når jeg kommer hjem hos mine venner eller familie, sker det næsten altid, at de lige hiver mig med og vil vise mig, hvordan en af deres planter har det.’
“Jeg oplever, at de fleste føler en utrolig stolthed, når de har fået noget levende til at trives og gro.”
HOBBYEN ER BLEVET TIL RENT NØRDERI
Louise siger selv, at hendes hobby, der er blevet både en passion og en levevej, er noget hun efterhånden nørder helt igennem på. Under den første Corona-nedlukning i foråret 2020 begyndte Louise at eksperimentere med forskellige jordblandinger. Indtil da havde hun bare brugt pottemuld fra supermarkedet, men nu begyndte hun at købe forskellige materialer og blande til en lettere og mere luftig jord, som flere af hendes tropiske planter trivedes godt med. Almindelig pottemuld kan nemlig godt have en tendens til at klaske sammen om rødderne, når det bliver vådt, og det er ikke lige sagen for mange af de tropiske planter.
LOUISES GUIDE TIL JORDBLANDINGER
Hvis du også har en laborant gemt i årerne eller kan du bare godt lide at gå all in, når du kaster dig ud i noget, så får du her Louises hurtige intro til jordblandinger og nogle af de forskellige materialer, du kan bruge:
Når du kaster dig ud i at blande jord til dine planter, er det en god idé at læse om din plante, hvor den naturligt vokser og hvilket klima og jordbundsforhold den kræver – og så ellers prøve dig frem. Nogle planter trives i sandet jord, andre i luftig eller mere kompakt jord. Forskellige materialer bidrager med forskellige egenskaber til jorden.
Perlite: vulkansk sten, som gør jorden mere luftig.
Vermiculite: mineral, som holder godt på fugten.
Vækstler: holder godt på fugten.
Leca: kugler af brændt ler, der er med til at skabe luft og drænere, hvilket er særligt godt, hvis man har sine planter i en lukket skjuler uden hul i bunden.
Spagnum: tørv, der holder godt på fugten, er især velegnet til epifytter og planter som fx monstera.
Så er der sand og grus og kompost.
Læs flere gode råd om, hvordan du kommer i gang med planter, holder dem i live og laver stiklinger på Louises website www.littlebotanist.com eller følg hende på Instagram @thelittlebotanist
God planteglæde!