Fridykning er mit frirum
Kender du følelsen af at have brug for at tømme hovedet og komme ned i tempo? Det gør Ditte Truelsen og hun finder sit frirum under vandet.
Tekst Camilla Kikkenberg
Foto Matthieu Duvault
Kunne du også have brug for at tømme hovedet og komme ned i tempo? De fleste af os vil sikkert nikke ja til det spørgsmål, men hvordan finder man lige et frirum for tanker, bekymringer og hverdagens mange gøremål? For Ditte Truelsen ligger svaret under vandet. Hun slapper nemlig allerbedst af, når hun dyrker fridykning.
FRIDYKNING ER MIT FRIRUM
Ditte dyrker fridykning og for hende er det et frirum fra hverdagens høje tempo og de endeløse lister af opgaver, der skal ordnes. ’Når jeg dykker føler jeg mig utroligt fri,’ siger Ditte. ’Jeg kan ikke fokusere på andet end at bevare roen i min krop, og det får alle tanker og bekymringer til at forsvinde, samtidig med at det føles utroligt let og ubesværet at opholde sig i vandet. Det er en fantastisk følelse!’
Ditte har altid godt kunne lide at svømme og også at rejse. Og de to ting hørte sammen i en grad, så hun stort set aldrig svømmede, når hun var hjemme i Danmark. Men en dag i 2015 gik det op for hende, hvor meget hun savnede det våde element i sin hverdag, så hun meldte sig til et svømmehold, og siden har hun ikke kunne få nok af de blå dybder.
Da Ditte i 2020 blev syg af stress, sagde sit job op og lagde sit liv om, blev svømning og fridykning da også et af de vigtigste redskaber i hendes vej tilbage til livsglæden.
“Når man fridykker udfordrer man sig selv, både fysisk og mentalt, og det giver et slags vakuum fra hverdagens bekymringer og monotoni, der får mig til at slappe fuldkommen af og på samme tid giver mig det vildeste energikick.”
VILLE VÆRE EN DEL AF LIVET UNDER VAND
Ditte har haft dykkercertifikat i mange år og brugt det flittigt på rejser, men interessen for netop fridykning kom på en familieferie til Maldiverne i julen 2019, hvor Ditte både dykkede og snorklede alt hvad remmer og tøj kunne holde. ’Jeg var ude at dykke med udstyr, da jeg kiggede ned og tænkte, at det virkelig kunne være rart, hvis jeg kunne svømme længere ned uden at skulle have alt dykkergrejet på, så jeg kunne bevæge mig ligeså frit, som når jeg snorklede og der slog det mig…hvad med fridykning?’ siger Ditte. ’Da vi kom hjem fra rejsen undersøgte jeg mulighederne for at prøve kræfter med fridykning, men så kom corona og satte en kæp i hjulet.’
Til at begynde med opstod Dittes interesse for fridykning ud fra et ønske om at kunne være længere tid i vandet, så hun bedre kunne udforske livet under havoverfladen med fisk og koralrev. Hun ville være en del af livet under vand, ikke kun besøge det som en fremmed iført tungt grej, der holdt hende adskilt fra omgivelserne under havoverfladen. Men da hun første gang prøvede fridykning gik det op for hende, at der var mere til disciplinen end omgivelserne.
REJSEN BLEV ET VENDEPUNKT
Da jeg taler med Ditte, er hun netop vendt hjem efter en syv måneder lang rejse til Costa Rica, Panama, Mexico, USA, Bahamas og Hawaii, hvor familien har dykket og rejst efter gode dykkesteder. Både Ditte og hendes kæreste har dykkercertifikat, men efter de fik deres søn, der nu er fem år, er der længere imellem, at de dykker sammen, og fridykningen har Ditte indtil videre helt for sig selv.
Det var efter en periode med ekstra stor belastning, at Ditte meldte sig ind i en fridykkerklub. ’Sport har altid været et helle for mig,’ siger Ditte. ’Et fristed! Sport giver mig energi og det er noget, jeg godt kan lide at lave, og samtidig er der et virkelig dejligt fællesskab forbundet med det at være fysisk aktiv sammen med andre.’
At finde et fristed fra hverdagens udfordringer blev særligt vigtigt for Ditte i 2020, da hun udviklede regulær stress efter en lang årrække med hårdt arbejdspres på både studie og job, samtidig med at Ditte var blevet mor. Da corona-nedlukningerne så kom og alle planer måtte sættes på pause, mærkede Ditte første gang for alvor, hvor overbelastet hun egentlig var.
“Jeg tror, at det var deromkring, at det ramte mig for alvor, at nu bliver jeg bare nødt til at trække stikket og skrue lidt ned. Og der var det så, at jeg besluttede at melde mig ind i en fridykkerklub.”
ALTING BLEV SAT PÅ PAUSE
’Jeg var ved at færdiggøre min Bachelor i Katastrofe- og Risiko Management, og skulle have været til Palau i tre måneder på udenlandsk praktik i foråret 2020, men det blev aflyst på grund af corona. Jeg havde ellers brugt helt enormt meget energi på at arrangere alt omkring det her praktikophold, og havde også selv taget kontakt til dem derude, for jeg ville gerne have min familie med. Min kæreste havde sagt sit job op, og vi havde lejet vores lejlighed ud. Det hele var klar til, at vi skulle afsted. Og så kommer første nedlukning tre uger inden vi skal afsted og vi finder ud af, at det ikke bliver til noget. Vi håbede til at starte med, at det bare ville blive udskudt en måned eller lignende. Men det blev jo så aldrig til noget.
Jeg tror, at det var deromkring, at det ramte mig for alvor, at NU bliver jeg bare nødt til at trække stikket og skrue lidt ned. Og der var det så, at jeg besluttede at melde mig ind i en fridykkerklub.’
TID TIL AT MÆRKE SIG SELV
Ditte var på det tidspunkt 33 år og havde blandt andet arbejdet syv år i Forsvaret og været udsendt til Afghanistan. Hun har altid godt kunne lide at bevæge sig og er vant til at søge mod det at bruge sin krop, når hun møder belastede situationer, og det er også netop hvad hun gør i denne. Ditte kan dog ikke melde sig ind i en fridykkerklub på stående fod, da det kræver et fridykkercertifikat i de basale færdigheder omkring vejrtrækningsteknikker og træning i hvordan man på en sikker og effektiv måde dykker under vand. Certifikatet tager Ditte over sommeren 2020, samtidig med at hun fortsætter på sit studie og sideløbende arbejder i en start-up virksomhed med blandt andet at udvikle uddannelsesprogrammet for virksomhedens operatører – og er mor for sin lille søn.
ÅNDEDRÆTSTEKNIKKER I HVERDAGEN
Undersøgelser viser, at vi er mange, der ikke trækker vejret optimalt, hvilket ifølge en af guruerne indenfor optimal vejrtrækning James Nestor kan bidrage til både anspændthed, dårlig søvn, forringet helbred og en række andre udfordringer i vores hverdag.
Åndedrætsteknikkerne fra fridykning gør sig dog også godt på land og har hjulpet Ditte, der under fridykkertræningen fandt ud af, at hun igennem en længere periode havde trukket vejret forkert. Men det blev hurtigt forbedret igennem den fokuserede åndedrætstræning.
Her får du Dittes guide til en god åndedrætsøvelse.
Læg dig på en måtte på ryggen og træk vejret stille og roligt, mens du placerer en hånd på maven.
Bemærk nu om hånden bevæger sig. Hvis ikke, så træk vejret gennem næsen, ind og ud. Bevæger maven sig nu ? Hvis ja, så er det rigtig godt.
Når du trækker vejret ned i maven får du nemlig luft helt ned i bunden af lungerne, der hvor udvekslingen af ilt er mest optimal og samtidig får du påvirket den parasympatiske del af nervesystem, som hjælper kroppen til ro og nedsætter kroppens produktion af stresshormoner.
Produkter du måske kan lide…
JEG HAVDE LOVET MIT SELV AT SIGE MERE NEJ
’I efteråret 2020 var jeg så heldig, at jeg blev kontaktet af én på LinkedIn, som tilbød mig en praktikplads i Ålborg i stedet for på Palau, men det var en hård kamel at sluge. Selvom jeg oprigtigt var glad for denne nye mulighed, tog det mig noget tid at lægge planerne om praktikstedet på Palau bag mig.
Inden jeg begyndte på min uddannelse havde jeg arbejdet i Forsvaret og de sidste to år, mens jeg var der, havde jeg taget en ledelsesuddannelse sideløbende med arbejdet, og det havde været ret intenst, så da jeg begyndte på Katastrofe- og Risiko Management havde jeg egentligt besluttet, at denne gang ville jeg koncentrere mig om mit studie og ikke arbejde ved siden af. Men det er svært at sige nej til en god udfordring, så da jeg blev tilbudt at hoppe med på holdet i en start-up der arbejdede med at udvikle fremtidens transport, lød det for spændende til at jeg kunne sige nej. Så jeg sagde ja og endte med at sidde i den her startup virksomhed, og opbygge hele uddannelsesprogrammet for deres operatører, hvilket var ret lig det jeg havde brugt en stor del af min tid i Forsvaret på, nu bare på et ukendt område, samtidig med jeg fik lov til at stå for en stor del af udviklingen af beredskabet i virksomheden og afholdt sikkerhedsøvelser, hvilket alt sammen var meget relevant for mit studie, men sideløbende passede jeg både min uddannelse og havde en lille søn derhjemme.
I tre år brugte jeg virkelig meget energi på både arbejdet og studierne og det at være mor, men i december 2020 sagde min krop fra.
Jeg udviklede simpelthen stress-symptomer, og jeg kunne godt se, at jeg blev nødt til at skille mig af med nogle af opgaverne, så jeg sagde mit job op. Jeg færdiggjorde så mit studie, for jeg var jo næsten færdig og manglede kun min bachelor, men bagefter var jeg helt færdig. Jeg havde simpelthen ikke mere at give, og samtidig var alting lukket ned der i vinteren 2020/2021 på grund af corona, så jeg kunne hverken svømme eller fridykke og det hele blev bare for meget.
“Fridykning gør mig helt rolig og hjælper mig med at tømme mit hoved for tanker.”
EN DRØM BLIVER TIL VIRKELIG
Derfor besluttede min kæreste og jeg at trække stikket og tage på en lang rejse. Vi har i flere år haft en drøm om bare at tage ud at rejse og bare se, hvor vi kom hen. Vi har altid tænkt, at vi ville til Stillehavet, for der har vi aldrig været før og vi ville gerne rejse lidt rundt på nogle af øerne derude. Så vi planlagde at starte i Fransk Polynesien, for det var åbent på det tidspunkt i foråret 2021, så det virkede som et godt sted at starte. Derfor sagde min kæreste sit job op og vi satte vores lejlighed til salg, men en måned inden vi skulle rejse, lukker Fransk Polynesien så ned igen. Og der havde vi jo solgt vores lejlighed og min kæreste har sagt sit job op. Så vi måtte flytte ind i mine forældres sommerhus i Rørvig, og der begyndte vi ellers at kigge efter, hvor vi så kunne tage hen, hvor der var åbent, og så fandt vi Costa Rica. Vi skyndte os at købe billetter dertil og tog afsted uden rigtig at have andre planer for rejsen end flybilletten, for vi længtes bare sådan efter at være sammen med hinanden og vores søn uden en masse planer, og vi tog afsted i starten af april 2021.
Vi rejste ikke som sådan efter at dykke, fordi vi ikke længere kan dykke sammen, så længe vores søn Thor er lille, men jeg kiggede klart efter fridykning, når vi sad og kiggede på destinationer. Det første lange stykke tid vi var i Costa Rica brugte vi bare på at skrue tempoet helt ned. Vi var det samme sted i syv uger og brugte bare tiden på at komme ned i gear og det var rart og lige hvad vi havde brug for, for det havde som sagt været en ret spidsbelastet periode i tiden op til. Jeg havde egentligt følt, at jeg havde brug for en pause hele det år siden jeg ikke kom afsted på mit praktikophold, men havde ikke følt, at det var en mulighed. Jeg synes ikke, at jeg kunne stoppe mit studie, for nu var jeg så tæt på at være færdig og hvis jeg stoppede op nu, ville det forhindre mig i at komme ud på den anden side og tage en pause, for så ville uddannelsen hænge som en uafsluttet ting. Så jeg vidste, at når jeg var færdig med min uddannelse, skulle jeg holde en pause. Og fridykning endte så med at blive en ret stor del af den pause, fordi vi fandt nogle virkelig skønne dykkersteder undervejs på rejsen – og fordi jeg kunne mærke, at det var en aktivitet der gjorde mig virkelig godt og hjalp med at få mig til hægterne igen.’
NÅR JEG FRIDYKKER DØR ALLE TANKER FULDSTÆNDIG BORT
’Det der for mig adskiller fridykning fra fx løb eller anden sport man kan dyrke i naturen er, at løbeture giver mig masser af energi, jeg får gode idéer og min kreativitet udfolder sig, mens fridykning gør mig helt rolig og hjælper mig med at tømme mit hoved for tanker. Det er en fuldkommen ro! Jeg har udelukkende fokus på én ting, nemlig at holde min krop helt rolig, så jeg ikke bruger for meget energi, og den følelse har jeg ikke oplevet med nogle andre aktiviteter. Når jeg løber bliver mine tanker ledt væk fra bekymringer og gøremål, men når jeg fridykker dør alle tanker fuldstændig bort og der foregår intet andet i mit hoved end 100% fokus på fridykningen, på min krop og dens signaler.
Det er forskelligt, hvor længe jeg kan være i vandet alt efter hvilke øvelser vi laver, men i de statiske øvelser, hvor jeg ikke svømmer, men forholder mig i ro, kan jeg være 4,5 minutter i vandet som det længste. Og det er uden at jeg har trænet det ret meget. Det er mit startsted. Når du har været i vandet noget tid kommer der kontraktioner i maven, som fortæller dig, at nu skal du snart op og trække vejret, men selv efter det kan du godt blive i vandet et godt stykke tid, når du har alle sikkerhedsforanstaltninger på plads. Og det er her træningen kommer ind i billedet, for man kan træne sig op til at berolige kroppen og blive i vandet med de her kontraktioner. Det er lidt som når man er ude at løbe og tænker ’Nu er det hårdt, jeg er forpustet og tung i benene og kan ikke mere,’ men du så alligevel løber videre. Ved løb er der jo ikke det frygtelement, som der er under vand, og derfor bruger man også lang tid på vejrtrækningsøvelser og at lære at slappe helt af, inden man dykker ned, så ens åndedræt og puls er helt rolig allerede inden du dykker ned.’
FRIDYKNING ER LIGESÅ MEGET EN MENTAL FORBEREDELSE
Ditte er uddannet fridykkerinstruktør fra fridykkercenteret Innerdive på Gozo i Malta, som er et ideelt sted at fridykke, fordi der er ekstremt god sigtbarhed i vandet, der om sommeren kan blive helt op til 28 grader. I Danmark kan det godt være en både kold og grumset fornøjelse at fridykke.
På baggrund af sin erfaring med stress og den proces hun har været igennem for at finde en mere balanceret måde at indrette sit liv på, har Ditte udviklet en række undervisningssessioner henvendt til alle der ønsker et mentalt pusterum, med særligt fokus på den mentale forberedelse til ethvert fridyk. Det er nemlig et arbejde, der kan gavne nervesystemet, uanset om man nogensinde begiver sig ned under vandoverfladen eller ej.
Sessionerne indeholder blandt andet vejrtrækningsteknikker og smidighedsøvelser. ‘Det har været en mental øjenåbner for mig,’ siger Ditte. Formålet med undervisningsessionerne er at give både stressramte eller andre der er på udkig efter en måde at opnå mentale pauser i dagligdagen, en oplevelse af det frirum og den indre ro det kan give at forberede sig til et fridyk – uanset om de så dykker eller ej.
“Fridykning har været en mental øjenåbner for mig.”
OVERSKUDDET HAR GIVET LYST TIL KREATIV UDFOLDELSE
For Ditte er processen med at skære ned på hverdagens trivielle aktiviteter og slippe lidt ud af det famøse hamsterhjul en kontinuerlig proces, og i kølvandet på den er der opstået en stor lyst og motivation hos Ditte til at udfolde sig mere kreativt. Udover undervisningssessionerne, er hun også begyndt at arbejde mere med sin passion for fotografering og rejseberetninger.
‘Jeg nyder virkelig at arbejde med at fortælle de gode historier fra mine rejser i både ord og billeder, men jeg har i mange år holdt mine billeder mest for mig selv, men den lyst er nu kommet, og jeg deler fx mere frit ud af mine oplevelser og erfaringer på de sociale medier. Det betyder dog også at jeg skal holde mig selv lidt i hanke, for der kan hurtigt gå meget tid med det og jeg er meget opmærksom på at det er i den virkelige verden, jeg gerne vil leve.’
MÅSKE VINTERBADNING BLIVER DET NÆSTE
Ditte har ikke tænkt sig at stoppe med fridykningen, men hun vil ikke udelukke, at hun kunne finde på også at kaste sig over vinterbadning, selvom hun altid har været meget kuldskær og egentligt hader at fryse i vandet. ’Min mor har i mange år dyrket vinterbadning,’ fortæller Ditte,’ og hun siger, at det hjælper på blodcirkulationen, så man bedre kan holde varmen om vinteren. Jeg er også altid selv kold, så jeg har tit overvejet det. Måske det bliver denne vinter, at jeg kaster mig ud i det…’
DITTES TIPS TIL AT KOMME IGANG MED FRIDYKNING
Hvis du er vant til at være i vand og måske svømmer ind imellem, så kan du starte med at lave nogle små komfortable dyk under vand, og med tiden vil du blive bedre og bedre, så du kan fornemme roen under vandet. Det var sådan Ditte startede.
Hun understreger dog, at det er vigtigt altid at have sikkerheden i orden, og derfor er det en god idé at komme til prøvedag eller melde sig ind i en fridykkerklub, hvis det er noget, du gerne vil eksperimentere mere med.
Du kan se en liste over fridykkerklubber i Danmark her.
Der findes også en Facebookside for fridykning i Danmark. Den hedder Fridykkere i Danmark.
Ellers er fridykning efterhånden udbredt på mange af de rejsedestinationer, hvor der er godt at dykke, og her kan du ofte købe dig til undervisning.
Du er også velkommen til at kontakte Ditte, der er uddannet fridykkerinstruktør. Hun vejleder dig gerne til hvordan dit fridykkereventyr kan starte.
Du kan finde Ditte her:
Instagram: @destination_memorable
Facebook: Destination Memorable
LinkedIn: Ditte Truelsen